DACHSER Sweden klassad som säkerhetsgodkänd fraktagent

Som säkerhetsgodkänd fraktagent blir speditören en del av en säkerhetsklassad kedja bestående av: avsändare, speditör och terminal – på godsets väg till flygbolaget. Om transportkedjan är säkerhetsklassad och behålls intakt behöver godset inte genomgå säkerhetskontroll vid flygplatsen. En process som minskar risken för säkerhetsincidenter och främjar smidig transport av gods inom luftfarten. Detta innebär det för dig som kund att DACHSER Sweden nu är klassad som säkerhetsgodkänd fraktagent.

Gods som sänds via flygfrakt genomgår strikta säkerhetskontroller.

Gods som sänds via flygfrakt genomgår strikta säkerhetskontroller. Uppfyller inte godset alla aspekter riskerar det att fastna i kontrollen och transporten kan bli försenad. För ett smidigare transportflöde kan en säkerhetsklassad kedja bildas.

Säkerhetskedjan består av flera delar – avsändare, speditör, åkeri och terminal – där alla involverade (åkerierna inom en snar framtid) ska vara godkända av Transportstyrelsen som tillsynsmyndighet i Sverige.  

Avsändare klassas som känd avsändare av Transportstyrelsen och är först i ledet av säkerhetskedjan vilket säkerställer att flertalet säkerhetsaspekter vidtagits, bland annat att godset som ska fraktas enbart hanterats av säkerhetsklassad personal om godset är identifierbart som flygfrakt.

Via den säkerhetsgodkända fraktagenten bokas en av speditören säkerhetsklassad åkare som transporterar godset till en specifik terminal vid flygplatsen. Där godset slutligen kan lastas på flygplanet utan ytterligare säkerhetskontroller.

Säkerhetsåtgärder vidtagna av DACHSER Sweden

Vid DACHSER Swedens avdelning för sjö- och flygfrakt i Göteborg har ett säkerhetsprogram upprättats och godkänts av Transportstyrelsen. Säkerhetsåtgärder som vidtas är bland annat upprättande av avtal med säkerhetsaccepterade åkerier, kontroller av frakt som kommer från känd avsändare, utfärdande av säkerhetsdeklarationer samt registerkontroll hos SÄPO av behörig personal. Säkerhetsprogrammet följs kontinuerligt upp av interna och externa kontroller.

Robert Lember, Airfreight Operational Manager hos DACHSER Sweden, är efter utbildningar, intervjuer och prov hos Transportstyrelsen, säkerhetsansvarig på avdelningen för sjö- och flygfrakt och förklarar: ”För de kunder som lägger ner tid och pengar på att vara känd avsändare kan vi nu erbjuda en intakt säkerhetskedja för deras gods, vilket säkerställer en smidigare logistikprocess.”

Är du som kund inte klassad som känd avsändare men vill veta mer? Läs vidare på Transportstyrelsens hemsida, här.

DACHSER över hela världen
Kontakta oss
Kontakt Elin Bergström Communications Consultant Nordic