Kvalitativa transporter kan leda till minskade utgifter i det långa loppet

En utmaning många leverantörer möter vid transport till återförsäljare i Europa är strikta riktlinjer med bland annat specifika slottider för leverans med risk för straffavgifter. En av de största fördelarna för Malmbergs efter skiftet till DACHSER som logistikpartner var den ökade leveransprecisionen.

Elbilsladdare är en av Malmbergs många produkter i det breda sortiment av kvalitetsprodukter för installatörer, industri-, bygg- och uthyrningsföretag samt återförsäljare inom DIY (Do It Yourself).
Elbilsladdare är en av Malmbergs många produkter i det breda sortiment av kvalitetsprodukter för installatörer, industri-, bygg- och uthyrningsföretag samt återförsäljare inom DIY (Do It Yourself).

"Vi hade stora problem med leveranser till en kund i Tyskland. När vi nådde vår gräns frågade jag den berörda kunden om de kunde rekommendera en annan logistikleverantör. Det var då vi kom i kontakt med DACHSER”, säger Ann-Charlotte Olsson, som arbetar med logistik och ekonomi hos Malmbergs.

Företaget är ett ledande handelshus inom el på den nordiska marknaden, med centrallager och huvudkontor i Kumla. Med ett brett sortiment av prisvärda kvalitetsprodukter förser Malmbergs installatörer, industri-, bygg- och uthyrningsföretag samt återförsäljare inom DIY (Do It Yourself) med elmateriel.

"Kärnan i vår verksamhet fokuserar på direktimport från tillverkande företag och effektiv distribution till kunder. Därav prioriterar vi en logistikpartner som tillhandahåller god service, som sätter kvalitet och bra ledtider i första hand", säger Mikael Frödin, logistikchef för koncernen Malmbergs.

Lokal närvaro med nära kontakt

DACHSERs styrka är företagets globala nätverk, med en logistikkedja som går från leverantör till försäljningsställe via en enda källa. Genom dagliga transporter och precisa transittider i Europa kan kunden själv beställa och hålla koll på sina leveranser utifrån egna behov.

Malmbergs leveranskedja går via DACHSERs europeiska nätverk för vägtransport, både till och från Kumla.

"Processen med DACHSER är hur enkel som helst", förklarar Ann-Charlotte.

Och fortsätter: "Vi får en beställning från kund, gör en bokning digitalt och upphämtning sker. Det är väldigt sällan något problem, skulle det uppstå räcker det med ett samtal till vår kontaktperson Stefan och processen är i gång."

DACHSER arbetar utifrån en strategi med fokus på lokal närvaro och förankring, där kundkontakten inte är centralt styrd utan sker på plats, nära kunderna. Sedan 2022 har företaget ett säljkontor i Örebro där Stefan Sahlin är Business Development Manager. "Sedan säljkontoret öppnade i Örebro har jag fått möjlighet att skapa stabila samarbeten med kunder i mellersta Sverige, däribland Malmbergs”, säger Stefan. ”En kund som har förstått hur vårt styckegodsnätverk fungerar, med ett samarbete som bygger på rak och tydlig kommunikation."

Växelflak och trailers med balksystem erbjuder att fordonet kan fyllas maximalt på höjden även om pallarna som skickas inte är stapelbara.
Växelflak och trailers med balksystem erbjuder att fordonet kan fyllas maximalt på höjden även om pallarna som skickas inte är stapelbara.

Transporter med hög fyllnadsgrad

"För oss är transporteffektivitet en viktig pusselbit i leveranskedjan, tillsammans med våra transportörer arbetar vi för en hög fyllnadsgrad i lastbilarna, detta för att få en lägre miljöpåverkan från våra transporter", förklarar Mikael. Malmbergs gods går från centrallagret i Kumla till DACHSERs filial i Jönköping, där godset lastas om till linjebilar med destination Europa. I DACHSERs nätverk för vägtransport används växelflak och trailers med balksystem, vilket innebär att fordonet kan fyllas på höjden genom att pallar ställs på balkar. Växelflak och trailers utnyttjas därmed maximalt, även om pallarna som skickas inte är stapelbara. Utöver hög fyllnadsgrad innebär DACHSERs lastning med balksystem en annorlunda volymfaktor vid skrymmebräkning samt minskad risk för skador på gods.

”Vissa kunder kan ibland uppleva att det inte alltid är priset på offerten som blir det pris man får betala i slutändan. Det vill vi undvika hos DACHSER. Våra kvalitativa transporter kan i det långa loppet leda till minskade utgifter för oförutsedda kostnader sett till reklamationer, straffavgifter eller likande”, förklarar Stefan. 

En rekommendation ledde Malmbergs till DACHSER vilket blev starten på ett flerårigt samarbete. ”Vi sökte och hittade en logistikpartner som kunde lösa våra dåvarande problem men också en samarbetspartner med en liknande vision, som kan stötta oss i vår utveckling”, avslutar Ann-Charlotte.

DACHSER över hela världen
Kontakta oss
Kontakt Elin Bergström Communications Consultant Nordic